Öncelikle Hatırlayalım;
Bakanlık 45 bin iş hekimi ve iş güvenliği uzmanını seferber etmişti.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, COVID-19 salgını sürecinde sağlıklı ve güvenli çalışma hayatının sağlanması için 45 binin üzerinde iş hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirdi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını sürecinde sağlıklı ve güvenli çalışma hayatının sağlanması için iş hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Denmişti. ve Şuan İşyeri Hekimleri ve İşyeri Hemşireleri (Diğer Sağlık Personel) Öncelikli sıra da ve Aşılandılar...
Peki İş Güvenliği Uzmanları Pandemi (Covid-19) sürecinde aktif rol almalarına kısıtlama da işyerinde çalışanların güvenliği için işverene rehberlik görevinin başındayken neden öncelik sırası listesinde neden yok ?
Basına ve kamuoyuna;
Dünyada ve ülkemizde hızla yayılarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemik bir hastalık ilan edilen ve milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs (COVID-19) salgını ile mücadelede önemli bir eşik aşılmış, bu hafta itibariyle Türkiye’de de aşı çalışmalarına başlanılmıştır.
Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı tarafından aşılama süreçleriyle ilgili öncelikli gruplar belirlenmiş ve yerinde bir kararla; sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf vb. tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil) ile tüm kamu, serbest eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil) birinci aşama aşı grubu içerisinde yer almıştır.
Hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörler başlığı altında belirtilen, COVID-19 aşısı uygulanacak ikinci aşama meslek grupları arasına ise 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu göre çalışmakta olan iş güvenliği uzmanları ve OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) çalışanları maalesef dahil edilmemiştir.
İş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri ve diğer sağlık personelleri ile iş yerlerindeki sağlık ve güvenlik faaliyetlerini yürütmektedir. Bu faaliyetler; hastane, laboratuvar ve görüntüleme merkezlerinin aralarında bulunduğu, binlerce kişinin çalıştığı iş yerlerini de kapsamaktadır. Ayrıca pandemi sürecinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın talimat ve duyuruları doğrultusunda; iş yerlerindeki önlemlerin alınması, denetim ve eğitim faaliyetleri de iş güvenliği uzmanlarının sorumluluğundadır.
İş güvenliği uzmanlarının yaptıkları iş ve taşıdıkları sorumlulukları gereği diğer iş kollarında olduğu gibi uzaktan, evden veya kısa çalışma imkanları bulunmamaktadır. İş güvenliği alanında çalışanlar büyük riskler altında görevlerini yerine getirmekte, çalışma yaygınlığı açısından da temas ve enfekte durumunda en yaygın taşıyıcı konumundadır. COVID-19 nedeniyle çok sayıda iş güvenliği çalışanının hayatını kaybettiği bir gerçektir.
Bu kapsamda, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması için iş yerlerini terk etmeden büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren iş güvenliği uzmanlarının ve OSGB çalışanlarının da aşı önceliği konusunda iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli meslektaşları gibi öncelikli kapsama acilen dahil edilmelidir.
TMMOB İSTANBUL İL KOORDİNASYON KURULU İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KOMİSYONU
Comments